Мостът едно най-значимите творения в строителството

Мостът, колко важен може да бъде? Скоро попаднах случайно на статия в една от любимите за мен напоследък социални мрежи #twitter. Самата статия беше на The Architect’s Newspaper и описваше, как две мултимилионни компании предвиждат да построят три небостъргача в Манхатън – в китайския квартал. Потока от преминаващи към тях, ще се предвижвал през два от основните мостове над реката. Така се замислих, колко много са важни самите мостове за цялата градска среда и как се съобразяват с тях. В тази статия няма да наблягам на техническите характеристики и обосновки на различни архитекти и инженери, проектирали самите мостове. Кой е по-велик и издръжлив ще остане на заден план, аз ще погледна през моите разбирания, как са повлияли на средата и на всички хора около тях.

Първото интересно творение, което ме впечатли от семейство на мостовете се нарича, Мостът над Йоресунд. Този мост свързва двете държави Швеция и Дания, над и под водната повърхност.

мостът oresundsbron

Както сами може да видите на снимката по-горе, това наистина е така и това наистина е впечатляващо. Мостът първоначално е над водата и след това потъва под водата и се превръща в тунел. Обещах да не ви натоварвам с технически детайли на творенията, но все пак, те си имат голямо значение. Заради трасетата на движение е построен и изкуствен остров към самият мост, спомагащ за плавното им преминаване под водата в тунел с успоредно движение на транспортните линии. Разбира се по този мост се движи и железопътен транспорт, все пак говорим за Дания и Швеция. Също така, той е много добре охраняван и следен от властите с над 400 камери и различни сензори, поради потока от бежанци, който се опитваха да преминат през него. Мостът има наградата на ‘Международната асоциация за мостово инженерство за Изключителна структура през 2002 г.

мостът

мостът

Мостът следващият път…

Мостът за който ще ви спомена в другата си статия ще бъде Tower Bridge – за да ви подготвя…

мостът

ТУК ще намерите мой видео материал на Tower Bridge, който направих, когато прекосявахме с ферибота река Темза.

Още подобни статии може да прочетете тук: ruskova-property.com > Архитектура и дизайн