Соларната индустрия се изстреля в космоса

Соларната индустрия се изстреля стремително нагоре…в САЩ вече е 1% от общия обем електричество с капацитет 27 гигавата!

соларна индустрия

 Преди няколко месеца попаднах на видео репортаж, как един българин от едно малко градче, си бил инсталирал соларни панели на тавана на къщата.По този начин той вече бил енергийно независим от дружествата вампири на пазара, даже им продавал излишното количество, обратно в преносната мрежа. Този тип жилища и хора, които са постигнали това, вече не са единици, а може би десетки или повече. Само ако се разровим в мрежата, откриваме десетки статии и примери от различни краища на страната. Друг е въпросът, колко бюрокрация – разрешителни и време  ще ви отнеме узаконяването, ако всичко е легално. Имайте в предвид, ако инсталацията е само за битови нужди, усилията и инвестицията си заслужават, но да си имаме едно на ум, че все пак сме в България и дружествата са “монополисти” все още на пазара.

соларна

 Навлизането на соларните инсталации, като решение за екологично и икономично подобрение, може да се забележи даже и в заобикалящата ни градска среда на обществени места: светофари, улично осветление, пътни знаци, камери, отопление и т.н.соларна На пазара на соларни инсталации има достатъчно голямо разнообразие и избор от фирми изпълнители, но все още високата цена и дългия период на възвращаемост на инвестицията – отказва много желаещи. Периода на възвращаемост е от мин. 5г. до 15г. и нагоре в зависимост от комбинацията и вложените елементи, примерно ако е заложена в проекта, така наречената батерия за съхранение на натрупаната енергия, която е много скъпа – кара потребителите наистина да се отказват и да залагат на старото и добре изпипано строителство с изолация от различен тип материали. Вие бихте ли инвестирали в такъв тип източник на енергия от слънцето – екологично чист и най-вече водещ икономически до намаляване на сметките ви за електричество и спад на разхода ви за отопление с 30 -40% и повече? Замислихте се нали? И аз…

 Разглеждайки основните сайтове в тази сфера, установявам, че един панел започва от около 500лв. и достига няколко хиляди, има доста голяма гама и избор. Така, че имайте в предвид, че такъв тип инвестиция започва от тези няколко хиляди лева и няма горна граница –  но сигурно си заслужава. Няма точна статистика за страната ни все още и реших да проследя това в световен мащаб или по-точно соларна индустрия в САЩ, която вече се вихри от 40г.

соларна

 “Отне ни 40 години да стигнем до 1 милион инсталации, но сега след 2017г. – това ще ни отнеме само две години, за да стигнем до 2 милиона”, каза Дан Уитън, вицепрезидент по комуникациите в Асоциацията на Solar Energy Industries (SEIA). “Това е времето, да се отбележи, как соларната индустрия започна да се ускорява и увеличава скоростта си на растеж.”  

 Работните места в САЩ в соларната индустрия, са се увеличили драстично след 2015г. Вижда се от самата графика по-долу.

 В тази следваща графика за 2016г са отразени по месеци видовете, използвани алтернативни източници на енергия, където соларната в оранжево е винаги от основните.

 Статистиките и графиките в този сектор може да продължат с още доста редове, но едно може да се обобщи – от какъвто и тип да са, отразяват винаги нарастването на соларната индустрия и значението и за бъдещето развитие на живота и населението на Земята.

   P.S.  България се намира в климатична зона, богата на слънчева енергия. Енергията от слънцето е безплатна, всеки от нас има неограничен достъп до този неизчерпаем ресурс и разбира се, не се отделят вредни вещества и емисии при използването.  

соларна къща

 Относно батериите за съхраняване на натрупаната енергия, може би сте чували за TESLA и нейния основател ELON MUSK:

“Австралия избра Tesla за най-голямата в света инсталация за съхранение на енергия. През март изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията му може да обещае, че ще изгради 100-мегаватова батерия за 100 дни от подписването на договор, или в противен случай няма да вземе пари за проекта.”
Още от тази статия на publics.bg

#solar #solarpanels #solarpower #solarenergy  #слънчеваенергия #соларнипанели

Още статии по темата: “Paris Agreement и ролята на градовете…”